GUIDADE TURER

Loos Koboltgruvas filmsal har plats för 60 sittande personer och turerna under jord går bekvämt längs trätrottoarer och i trätrappor. Temperaturerna under jord ligger på cirka 3-4 grader året vilket gör att varma kläder rekommenderas. Gruvan har tillhandahåller ett mindre antal jackor att låna ut till besökare.

 

ORDINARIE GUIDAD TUR INKLUSIVE BILDSPEL

Turen startar i filmsalen med ett bildspel om gruvans historia innan färden fortsätter under jord, där ni får höra om gruvdrängarnas livsfarliga arbete och hur det gick till när grundämnet nickel upptäcktes i gruvan 1751. Har ni tur kanske ni också skymtar bergets rådare, den nådiga gruvfrun där nere… Turen tar ca 45 minuter.
För den som ej vill/kan gå ner finns en förinspelad guidad tur att avnjuta i filmsalen. 

Pris: vuxen 150 kr ungdom 95 kr barn upp till 7 år 20 kr

Ordinarie gruvtur behöver under sommarsäsongen (juni-sep) ej förbokas och utgår från entrén flera gånger i timmen.

 

 

 

STOR GRUVTUR 
Den guidade turen går både under och ovan jord och utförs av självaste brukspatron Henric Kalmeter alternativt dennes hustru Anna-Sophia Wallberg. Turen startar i filmsalen med ett bildspel om gruvans historia innan vi beger er ner i djupet och utforskar delar och mineraler som ej ingår i ordinarie tur. Väl tillbaka ovan jord ser ni en film i filmsalen samtidigt som det bjuds på enklare fika som kaffe, saft och kaka. Turen avslutar med en kort guidning utomhus av gruvområdet där ni får veta var stånggången gick, var smedjan låg samt var alla andra gruvor på området ligger.
Stor gruvtur är för dig som verkligen vill få ut allt av ditt besök i Loos koboltgruva.

Pris: vuxen 250 kr, ungdom 145 kr, barn upp till 7 år 80 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim 35 min och måste förbokas.

 

 

 

GRUVSKOROCK OCH SÄGENVANDRING 
I samarbete med  Historier från Hälsingland och Historier från Dalarna erbjuder vi även i år en annorlunda gruvtur med fokus på personliga berättelser, lokala sägner och tragiska livsöden kring Loos Koboltgruva. Hör om gruvornas alla olika väsen, gripande dödsfall och sägner rörande bergens rikedomar.
Under turen bjuds besökaren på Glühwein (en form av glögg).
Om så önskas kan turen förvandlas till en berättarstund ovan gjord där gästerna sitter i ett rum på gruvområdet och lyssnar på historierna. 

Pris: vuxen 160 kr, ungdom 110 kr barn 110 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas. Minst 2 personer behövs för att turen ska bli av.

 

 

 

 

NYHET 2024! SKOGSFINSK GRUVTUR
Turen startar i filmsalen med ett bildspel om brukets historia innan vi beger er ner u gruvan. Under turen får besökaren höra inte bara om gruvdrängarnas hårda arbete under och ovan jord utan även historien om när de vi idag kallar för skogsfinnarna i slutet av 1500-talet/början av 1600-talet begav sig från Savolax och Tavastland till Sverige och Los för att befolka de delar av Sveriges rikshalvas västra sida som då var ytterst glest befolkade. Vi får följa en gruvarbetarfamilj med skogsfinska anor, från födsel till livets slutskede samt höra mer om skogsfinsk kultur och traditioner.
Pris: vuxen 160 kr, ungdom 110 kr barn 110 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas. Minst 2 personer behövs för att turen ska bli av.

 

 

 

GUIDAD VISNING AV SVERIGES ENDA VATTENDRIVNA BRYNSÅG 
5 km norr om Los ligger Sveriges numera enda vattendrivna brynsåg där man fram till sextiotalet sågade Loosbrynen. Lär dig hur sågen fungerar och hur brynena en gång i tiden tillverkades. Visningen av sågen tar cirka 50 min.

Pris: vuxen 150 kr, ungdom 95 kr, barn upp till 7 år 20 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas.

 

 

 

 

 

 

GUIDAD VISNING AV RUINERNA VID SOPHIENDAHLS BLÅFÄRGSVERK OCH GLASBRUK
Turen tar ca 1 tim + resa till och från Sophiendal. I priset ingår läsk alternativt kaffe att inmundiga nere vid Blåfärgsverket. Tillgång till bil/färdmedel till platsen är ett måste (ca 8 km från gruvan).

Pris: vuxen 150 kr, ungdom 95 kr, barn upp till 7 år 20 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas.

 

 

Vid förbokning av flera guidade visningar utgår rabatt om sällskapet består av tio eller fler personer. Kontakta oss för mer information.

För bokning ring 0657-105 33 eller mejla oss på kontakta@loosgruvan.se Det går också bra att skriva till oss på Facebook via Messenger. Obeservera att ingenting är bestämt förrän en guide har bekräftat er bokning.

Varmt välkomna till Loos Koboltgruva!

 

Alla guidningar sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan