GUIDADE TURER

Loos Koboltgruvas filmsal har plats för 60 sittande personer och turerna under jord går bekvämt längs trätrottoarer och i trätrappor.

 

Ordinarie guidad tur inklusive bildspel

Turen startar i filmsalen med ett bildspel om gruvans historia innan färden fortsätter under jord, där ni får höra om gruvdrängarnas livsfarliga arbete och hur det gick till när grundämnet nickel upptäcktes i gruvan 1751. Har ni tur kanske ni också skymtar bergets rådare nådiga Gruvfrun svepa förbi… Turen tar ca 45 minuter.
För den som ej vill/kan gå ner finns en förinspelad guidad tur att avnjuta i filmsalen. 

Pris: vuxen 150 kr ungdom 90 kr barn upp till 7 år 20 kr

Ordinarie gruvtur behöver under sommarsäsongen (juni-sep) ej förbokas och utgår från entrén flera gånger i timmen.

 

Stor gruvtur (utökad)
Den guidade turen går både under och ovan jord och utförs av självaste brukspatron Henric Kalmeter alternativt dennes hustru Anna-Sophia Wallberg. Turen startar i filmsalen med bildspel om gruvans historia innan du beger dig ner i djupet och utforskar delar som ej ingår i ordinarie tur. Väl tillbaka ovan jord ser du en film i filmsalen samtidigt som det bjuds på kaffe, saft och kaka. Turen avslutar med en kort guidning utomhus av gruvområdet där guiden pekar ut var stånggången gick, var smedjan låg samt var alla andra gruvor på området ligger.

Pris: vuxen 240 kr, ungdom 130 kr, barn upp till 7 år 60 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim 35 min och måste förbokas.

 

Guidad visning av ruinerna efter Blåfärgsverket och Glasblåseriet Sophiendal
Turen tar ca 1 tim + resa till och från Sophiendal. I priset ingår läsk alternativt kaffe att inmundiga nere vid Blåfärgsverket. Tillgång till bil/färdmedel till platsen är ett måste (ca 8 km från gruvan).

Pris: vuxen 150 kr, ungdom 90 kr, barn upp till 7 år 20 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas.

 

 

 

NYHET! Gruvskrock och sägenvandring i gruvan 
I samarbete med  Historier från Hälsingland och Historier från Dalarna erbjuder vi i år en annorlunda gruvtur med fokus på personliga berättelser, lokala sägner och tragiska livsöden kring Loos Koboltgruva. Hör om gruvornas alla olika väsen, gripande dödsfall och sägner rörande bergens rikedomar.
Under turen bjuds besökaren på Glühwein (en form av glögg).
Om så önskas kan turen förvandlas till en berättarstund ovan gjord där gästerna sitter i ett rum på gruvområdet och lyssnar på historierna. 

Pris: vuxen 150 kr, ungdom 100 kr barn 100 kr
OBS! Turen tar ca 50 min och måste förbokas. Minst 2 personer behövs för att turen ska bli av. 

 

Guidad visning av Sverige numera enda vattendrivna brynsåg 
5 km norr om Los ligger Sveriges numera enda vattendrivna brynsåg där man fram till sextiotalet sågade Loosbrynen. Lär dig hur sågen fungerar och hur brynena en gång i tiden tillverkades. Visningen av sågen tar cirka en timme.

Pris: vuxen 150 kr, ungdom 90 kr, barn upp till 7 år 20 kr
OBS! Turen tar ca 1 tim och måste förbokas.

 

Vid förbokning av flera guidade visningar utgår rabatt. Är ni i sällskap tio eller fler utgår rabatt på en eller flera guidade visningar. Kontakta oss för mer information.

För bokning ring 0657-105 33 eller mejla oss på kontakta@loosgruvan.se Det går också bra att skriva till oss på Facebook via Messenger. Obeservera att ingenting är bestämt förrän en guide har bekräftat er bokning.

Varmt välkomna till Loos Koboltgruva!

 

Alla guidningar sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan