GRUVOMRÅDET

Loos koboltgruva är ett arbetslivsmuseum som erbjuder guidade turer i olika former året om. Förutom att gå under jord finns flera andra spännande aktiviteter och sevärdheter att beskåda.

 

DE TVÅ FLYGLARNA 
I gruvbyggnadens båda flyglar finns både en historisk och mineralutställning. 2024 utökas förra årets succéutställning och skogsfinnar och skogsfinsk folktro.

 

GRUVBUTIKEN
I entrén till gruvan ligger en souvenir och presentbutik fylld till brädden med lokalt hantverk, brynen, handblåst glas och litteratur i alla dess former. Dessutom kan du alltid köpa en kopp kaffe, svalka dig med en glass eller fukta strupen med lokalproducerad läsk från Mora bryggerier.

 

”KONST I PERS”
Mittemot gruvbyggnaden ligger ett 1800-tals torp som fått namnet ”Pers”. Där annordnas varje sommar utställningar i alla dess former. Dessutom finns i köket en hylla med begagnad hälsinge och dalalitteratur som du kan botanisera ibland.

 

TYRAS LOPPIS 
I ladan bredvid Pers hittar du Tyras loppis där du kan fynda både stora och små saker.

 

GEOLOGISLINGAN 
I den södra delen av gruvområdet finns en geologislinga för dig som vill lära dig mer om stenar och mineraler i Los och Hamra. Slingar passar för både stora och små.

 

För den som medhaver egen matsäck finns ett flertal bänkar och bord på området att slå sig ner vid.