Nyheter

Efter förra årets succé erbjuds ”Gruvskrock och sägentur” även under 2023

Egentligen var tanken att erbjuda ”Gruvskrock och sägentur” endast under 2022 men efter förra årets succé med betydligt fler avgångar än vad vi hade räknat med, har vi beslutat oss för att erbjuda våra gäster turen även under 2023. En liten förädling av manus kommer dock att ske i form av att vi väver in mer skogsfinsk folktro och mytologi än tidigare. Orsaken är dels alla de skogsfinnar som en gång i tiden arbetade på bruket, men också på grund av det område gruvan ligger i. Det betyder därmed fler lokala sägner och möten med ”nya” väsen och mytomspunna figurer inom den skogsfinska sägenfloran. Naturligtvis återfinns även gruvfrun där.

I samarbete med  Historier från Hälsingland och Historier från Dalarna erbjuder vi även i år en annorlunda gruvtur med fokus på personliga berättelser, lokala sägner och tragiska livsöden kring Loos Koboltgruva. Hör om gruvornas alla olika väsen, gripande dödsfall och sägner rörande bergens rikedomar.
Under turen bjuds besökaren på Glühwein (en form av glögg).
Om så önskas kan turen förvandlas till en berättarstund ovan gjord där gästerna sitter i ett rum på gruvområdet och lyssnar på historierna.

Pris: vuxen 150 kr, ungdom och barn 100 kr

OBS! Turen tar ca 50 min och måste förbokas. Minst 2 personer behövs för att turen ska bli av.