Loosgruvans Dag 2017

Loosgruvans ofullbordade stollgång.

Den 18:e juli är det dags för den återkommande gruvfesten Loosgruvans dag och i år kommer vi att bjuda alla besökare för dagen på något alldeles extra. Om du går en guidad tur under Loosgruvans Dag får du också möjlighet att gå ner och in i gruvans ofullbordade stollgång. En stollgång är en gång som utgår från sidan av ett schakt och som går rätt in i berget. Stollen är tänkt att dels leda vattnet ut ur berget och dels kunna transportera både arbetare och malm in och ut ur gruvan på ett enkelt och effektivt sätt. I Loos Koboltgruva finns en påbörjad stollgång som till och från bröts under 1760-talet ända in på 1773 då gruvans verksamhet helt lades ner. Den är cirka 50 meter lång och ingången ligger cirka hundra meter öster om Lovisaschaktet. Idag står det ett lusthus över den vattenfyllda stollen men under gruvans dag kommer den att vara helt tömt på vatten. Nere i stollen är det endast ett fåtal som har varit ner sedan den tömdes och inspekterades under 90-talet och den har aldrig någonsin förut varit tillgänglig för visning för allmänheten. Men nu endast under Loosgruvans dag kan du beskåda Loosgruvans ofullbordade Stollgång. Sedan vattenfylls den igen.

Förutom visning av stollgången kommer du att ha möjlighet att kika på bildspel och gå guidade turer mellan klockan 10-17 samt äta en bit av vår oerhört populära ”gruvtårta” som serveras under hela dagen. Dessutom inviger vi i samarbete med Tekniska Museet i Stockholm Loosgruvans nya utställning med föremål upptagna i Lovisaschaktet år 1923, ett par år senare skickade till Tekniska Museet i Stockholm för förvaring men som nu åter är tillbaka i gruvan. I Pers kan du också ta en titt på årets fotoutställning signerad av Ulf Hagberg. Bilderna är tagna i Karpaterna, Rumänien 2008.

Vid Brynsågen kommer det också att vara öppet mellan klockan 11-15 och bjudas på guidning samt (vid tillgång av vatten) sågning av brynen.

Välkomna till Loos Koboltgruva under Loosgruvans Dag 2017!

 

Kommentarer inaktiverade.