”Jonas-gruvan” och ”Tryggens försök”

Den 16:e oktober 2016 samlades några gruventusiaster för att för att rensa bort buskar, träd, sly och skräp runt de ännu outforskade schakten ”Jonas-gruvan” och Tryggens försök”. Och med tanke på att grundvattennivån inte varit så låg på många år fick vi många intressanta bilder med oss från dagen. Tanken är att dessa bilder i framtiden skall visas upp på något sätt men i väntan på det kommer här några stycken som ger en liten inblick i hur stort område det är som vi faktiskt ännu inte har någon riktig koll på alls. Vad döljer sig egentligen där nere i djupet?

Sedan finns det (minst) ett gruvhål till på andra sidan museet också som inte har något namn. Vad som kommer att hända där i sommar ber vi att få återkomma till. Just nu är det iallafall både inhägnat och vattenfyllt.

Timmerväggar i Jonas gruva.

Utsikt över Tryggens försök som ligger närmast Gustavs schakt inne i den norra delen av museet.

Vad döljer sig i Jonas gruva?

När gruvan stängdes 1773 började byborna att använda den som soptipp. Och det pågick ända fram till lite mer än mitten av nittonhundratalet.

Det var så lågt vatten att man nästan kunde kika in i Jonas gruva. Troligtvis går gången betydligt djupare än så. Dessutom stod fotografen troligtvis på ett trätak från 1700-talet.

När sly och skräp plockats bort såg man betydligt mer av gruvhålen.

Träväggen – vilket hantverk!

Det var runt åtta meter mindre vatten i gruvan än vanligt vid denna fotografering.

Här syns träväggen från 1700 – talets mitt tydligt och klart.

Nästan all sly innanför inhägnaden är numera borta.

Kort taget inifrån den ena inhägnaden runt schakten.

Där borta söderut ligger själva arbetslivsmuseet.

 

Kommentarer inaktiverade.