Boka en guidad visning av Brynsågen

I trakten av byn Ryggskog väster om Los har lerskiffer brutits i hundratals år. Bland annat har man hittat loosbrynen under utgrävningarna på Helgö under 60-80-talet det vill säga brynen från 400 till 600-talet efter Kristus, alltså vendeltid.
Skiffern är tät och mycket finkornig och har särskilt goda brynegenskaper. Skifferbrytningen i Ryggskog skedde i flera mindre dagbrott, och från början tillverkades brynen för hand till husbehov på gårdarna i trakten. Handsågningen fortsatte man med under lång tid, även sedan efterfrågan hade ökat och en tillverkning för avsalu satts igång. På 1880-talet byggde Hans Gustav Borg den första vattendrivna brynsågen vid Österhocklan, ett biflöde till Voxnan.
Brynsågen vid Österhocklan vidare av sönerna Herman och Karl. Herman sågade och Karl hyvlade för hand. Först på 1930-talet började man driva även hyveln med vattenkraft. År 1940 byggde Herman Borg den nuvarande brynsågen och den gamla sågen revs. Såg- och hyvelramar och annat användbart material togs tillvara och flyttades över till det nya såghuset. Den maskinella utrustningen med hyvelbord och såg är bevarad. 

Sedan 2017 förvaltas Brynsågen i Los av Loosgrufvans Förening och Loos koboltgruva. Sågen är den enda i Sverige av sitt slag som drivs med vattenkraft och var i bruk ända in på mitten av 50-talet.

Sågen ligger 5 km norr om Los längs efter väg 296 mot Kårböle. Vill du boka en guidad tur kontakta Loos Koboltgruva på telefon 0657-105 33

Pris: 80 kr per person för vuxen 60 kr för barn upp till 7 år gratis

Vill du kombinera en tur i gruvan samt ett besök vid brynsågen kostar det 160 per person för vuxen och 100 för barn.

 

NYHET för i år. ”Flugskitsbrynen” är en aning grövre loosbrynen och som slutade tillverkas under 20-talet men som nu åter  åter till försäljning.

Loosgruvan i fokus – ett projekt genom Leader Hälsingebygden och Jordbruksverket under 2017-21 med start oktober 2017

Kommentarer inaktiverade.