Boka en guidad tur i Sveriges enda vattendrivna brynsåg

I trakten av byn Ryggskog väster om Los har lerskiffer brutits i hundratals år. Bland annat har man hittat loosbrynen under utgrävningarna på Helgö under 60-80-talet det vill säga brynen från 400 till 600-talet efter Kristus, alltså vendeltid.
Skiffern är tät och mycket finkornig och har särskilt goda brynegenskaper. Skifferbrytningen i Ryggskog skedde i flera mindre dagbrott, och från början tillverkades brynen för hand till husbehov på gårdarna i trakten. Handsågningen fortsatte man med under lång tid, även sedan efterfrågan hade ökat och en tillverkning för avsalu satts igång. På 1880-talet byggde Hans Gustav Borg den första vattendrivna brynsågen vid Österhocklan, ett biflöde till Voxnan.
Brynsågen vid Österhocklan drevs vidare av sönerna Herman och Karl. Herman sågade och Karl hyvlade för hand. Först på 1930-talet började man att använda sig av vattenkraft. År 1940 byggde Herman Borg den nuvarande brynsågen och den gamla sågen revs. Såg- och hyvelramar och annat användbart material togs tillvara och flyttades över till det nya såghuset. Den maskinella utrustningen med hyvelbord och såg är bevarad.
Sedan 2017 förvaltas Brynsågen i Los av Loosgrufvans Förening och Loos koboltgruva. Sågen är den enda i Sverige av sitt slag som drivs med vattenkraft och var i bruk ända in på mitten av 50-talet.
Sågen ligger 5 km norr om Los längs efter väg 296 mot Kårböle. Vill du boka en guidad tur kontakta Loos Koboltgruva på telefon 0657-105 33
Loos Koboltgruva är öppet i juni tisdagar till söndagar kl. 10-15 För er som vill komma efter ordinarie öppettid går det bra att boka via mejl eller telefon. I juli och augusti har vi öppet varje dag kl. 10-17

Kommentarer inaktiverade.