Årets Arbetsmyra 2017 – Bosse Nilsson!

Bosse Nilsson vid Loos koboltgruva är Årets Arbetsmyra 2017. Han har i 27 år jobbat för att ge fler möjlighet att fascineras av historierna om det hårda arbetet i gruvan, tillverkningen av koboltpigment och gruvfrun som vaktar underjorden. Gruvan har följt Bosse under hela livet. Som barn i Los blev han ofta ditskickad för att slänga sopor i de vattenfyllda hålen. Ett och annat stort stenblock åkte ner också för nöjes skull.
– Men synden straffar sig, nu har jag fått baxa upp allt skrot och alla stenar jag kastat i genom åren…
Gruvan i västra Hälsingland var aktiv under 1700-talet men hade varit övergiven i tvåhundra år när Bosse och några vänner började prata om att tömma den 1989. Sedan dess har tusentals besökare fått uppleva den orörda gruvmiljön. Gruvan har blivit viktig för bygden igen, men nu som besöksmål.

Eftersom Bosse arbetat som elektriker och vaktmästare blev det naturliga uppgifter även i museet. Han har också varit guide, kassör och lett olika projekt under sina många tusen timmar ”i gruvan”.
– Men när jag fick höra om priset blev jag helt chockad, det hade jag aldrig räknat med – det är som att få Nobelpriset!

Själv fick han inte lära sig om gruvan i skolan i Los, men nu har Bosse och museet sett till att det lokala kulturarvet används i undervisningen. Barnen får bland annat lära sig att grundämnet nickel upptäcktes här första gången. De som går i högstadiet är dessutom guider i gruvan under sommaren.
– Att få in ungdomar i verksamheten är jätteroligt, och de får i sin tur en massa arbetserfarenhet.
Ekonomin är en utmaning för museet, men allt ideellt arbete har gjort att det alltid gått att få stöd från kommunen och andra samarbetspartners när det behövts. Och att Bosse skulle tröttna verkar inte vara en risk.
– Jag är fortfarande lika nyfiken! Vi ska öppna ett nytt schakt för besökare nästa sommar och vill bygga en stånggång som visar hur kraftöverföringen till gruvan såg ut. Då får vi ett stort vattenhjul nere vid infarten till Los – den perfekta reklamtavlan!

Arbetets museum i Norrköping har uppdraget att stötta landets ca 1450 arbetslivsmuseer med bland
annat insatser för att öka kompetens, nätverkande och kunskapsutbyte. Som en följd av detta ger varje år Arbetets museums vänförening ett pris till en av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarandet av vårt kulturarv. – Genom priset ”Årets Arbetsmyra” vill vi uppmärksamma dels landets alla arbetslivsmuseer, dels alla de människor som med liv och lust, och ofta på ideell basis, hjälper till att bevara kulturarvet och tillgängligöra det, berättar Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent vid Arbetets museum i Norrköping.

Arbetets museums vänförening står bakom priset Årets Arbetsmyra. Priset delas varje år ut till en person som på ett extraordinärt sätt har engagerat sig ideellt för ett eller flera arbetslivsmuseum, och prisutdelning sker i samband med Museimässsan på Arbetets museum. Priset omfattar 5 000 kr i prispengar, middag och självklart äran.

Bilder 1-3) Foto: Andreas Nilsson

Text och bilder kommer från arbetetsmuseum.se 

Kommentarer inaktiverade.