Loosgrufvans Dag – dolda rum

Under Loosgrufvans Dag vilket går av stapeln tisdagen den 19 juli kl. 10-17,  har du chansen att besöka och se en del av Koboltverkets gruvor som annars aldrig är öppen för allmänheten. Här kommer info om allt som sker under dagen.
1. Drygt 100 meter nedanför huvudgruvorna påbörjades 1755 en koppargruva som sedermera fick namnet ”Stollen” då dess riktning vänts mot huvudschaktet Lovisa. Gruvan är 5 meter djup och knappt 50 meter lång och under Loosveckan har du chansen att besöka gruvan. En guide kommer att finnas på plats för att hjälpa er ner samt berätta om platsen.
2. 1773 avslutades arbetet i Jonasgruvan, vilket ligger knappt femtion meter norr om besöksgruvan, schaktet sägs vara minst 23 meter djupt. Sedan dess har gruvan varit vattenfylld och ingen har sett ner i dess inre förrän vi på självaste Loosgrufvans Dag kommer att sänka ner vattennivån så långt vi bara kan. Därmed erbjuds en första historisk titt rätt ner i 1700-talet. En guide kommer att stå vid schaktet och berätta om dess historia.
3. För första gången någosin har du chansen att gå ner i gruvan på egen hand. Ta med dig familjen ner i djupet och möt de gruvarbetare som en gång i tiden arbetade nere i djupet. Du löser entré vid disken och vandrar sedan runt på egen hand. OBS! Barn under 12 år går alltid i målsmans sällskap.
Dessutom lotterier, fikaförsäljning av gruvtårta med gruvfruns saft/kaffe, filmvisning, konst i ”Pers”, utställningar m.m.
Varmt välkomna till Loosgrufvans Dag 2022!

Kommentarer inaktiverade.