Blogg

2017-07-23

Henrik Kalmeter inspekterar

Under tisdagen var det dags för en av årets höjdpunkter för oss ”gruvnördar” och andra historiskt och geologiskt intresserade – Loosgruvans Dag! Loosgruvans Dag går sedan några år tillbaka alltid av stapeln under den i mitt tycke mycket trevliga Loosveckan, en vecka fylld med olika evenemang i och omkring den mycket vackra Loosbygden. Och i år bjöds det på något alldeles extra ordinärt. Allmänheten fick för första gången, under en enda dag, chansen att gå ner i den så kallade Stollgången. En Stollgång är en horisontell gruvgång, som i sin ena ände har förbindelse med en vertikal bergsida. Oftast finns stollens öppning i en bergssida eller sluttning och leder in till brytrum eller längre in belägna schakt. Tanken är att man där på ett smidigt sätt skulle kunna leda vattnet och föra malmen ut ur berget samt att arbetarna skulle få en lättare och säkrare väg in i berget. Loosgrufvans Stoll var från början ett försök att hitta koppar men då kopparen uteblev började man tillmaka i riktining mot Lovisaschaktet i huvudgruvan. Man hann på ungefär 16 år 52 meter och hade därmed cirka femtio meter kvar då gruvans verksamhet lades ner i början av 1770-talet. Stollen har varit tömd på vatten en gång under nittiotalet då den dokumenterades av Länsmuseet men har sedan dess legat gömd vattenfylld under ett ”lusthust” på en privat tomt nedanför gruvan.
Personligen tillbringade jag dagen för första gången i mitt liv i 1700-talskläder i ett försök att efterlikna gruvans grundare Assesor Henric Kalmeter. Med peruk, krås och ett par alldeles för tighta sidenbyxor gick jag fram och tillbaka och talade om ”mitt verk” medan våra underbara guider tog emot besökare. Dagen avslutades med ”Gruvdrängens Aftonbön” och då jag i vanliga fall inte är den flitigaste gudstjänstbesökaren gjorde jag för kvällen till ära ett undantag och satt kvar i gruvans entré, där andakten hölls”, och deltog. Hur skulle det ha sett ut om herr Kalmeter, som dessutom var djupt kristen och engagerad i att Los skulle få en egen kyrka, skulle ha dragit där och då? När det tillslut var dags att summera dagen kunde vi konstatera att hela sju (!) ”gruvtårtor” och litervis med kaffe och saft hade gått åt vilket betydde publikrekord för Loosgruvans Dag. Över 400 besökare hade under några timmar letat sig till gruvan och lägger vi där till att Brynsågens Dag, som också arrangeras av Loosgrufvans Förening och ligger några kilometer norr om gruvan, lockade över 100 besökare, ja då är det bara att hålla i peruken och göra en fransk 1700-tals hovbugning för alla. Publikrekord! Ett jättetack vill jag framföra till alla besökare, guider och ideella krafter som såg till att dagen blev vad den blev. Utan er hade det inte alls blivit så bra som det blev. Jag är så sjukt stolt över er alla!

En gedigen 1700-talsstege i stollen

Vad händer med stollen nu då? Jo, först ska några från Loosgrufvans Förening ner och dokumentera allt som finns där nere (den dokumentation från 90-talet är långt ifrån komplett). Sedan kommer den att vattenfyllas igen. Men för hur länge, det återstår att se…

 

 

 

2017-07-08

Inuti Stollen

Det här är något ni ABSOLUT INTE FÅR MISSA!
Den 18:e juli är det dags för den återkommande gruvfesten Loosgruvans dag och i år kommer vi att bjuda alla besökare för dagen på något alldeles extra. Om du går en guidad tur under Loosgruvans Dag får du också möjlighet att gå ner och in i gruvans ofullbordade stollgång. En stollgång är en gång som utgår från sidan av ett schakt och som går rätt in i berget. Stollen är tänkt att dels leda vattnet ut ur berget och dels kunna transportera både arbetare och malm in och ut ur gruvan på ett enkelt och effektivt sätt. I Loos Koboltgruva finns en påbörjad stollgång som till och från bröts under 1760-talet ända in på 1773 då gruvans verksamhet helt lades ner. Den är cirka 50 meter lång och ingången ligger cirka hundra meter öster om Lovisaschaktet. Idag står det ett lusthus över den vattenfyllda stollen men under gruvans dag kommer den att vara helt tömt på vatten. Nere i stollen är det endast ett fåtal som har varit ner sedan den tömdes och inspekterades under 90-talet och den har aldrig någonsin förut varit tillgänglig för visning för allmänheten. Men nu endast under Loosgruvans dag kan du beskåda Loosgruvans ofullbordade Stollgång. Sedan vattenfylls den igen.

Förutom visning av stollgången kommer du att ha möjlighet att kika på bildspel och gå guidade turer mellan klockan 10-17 samt äta en bit av vår oerhört populära ”gruvtårta” som serveras under hela dagen. Dessutom inviger vi i samarbete med Tekniska Museet i Stockholm Loosgruvans nya utställning med föremål upptagna i Lovisaschaktet år 1923, ett par år senare skickade till Tekniska Museet i Stockholm för förvaring men som nu åter är tillbaka i gruvan. I Pers kan du också ta en titt på årets fotoutställning signerad av Ulf Hagberg. Bilderna är tagna i Karpaterna, Rumänien 2008.

Vid Brynsågen kommer det också att vara öppet mellan klockan 11-15 och bjudas på guidning samt (vid tillgång av vatten) sågning av brynen.

Välkomna till Loos Koboltgruva under Loosgruvans Dag 2017!

2017-06-05

Den 16:e oktober röjde vi kring några av de ännu vattenfyllda schakt vi har uppe på berget. Här är några bilder från ”Jonasgruvan”. Den sägs vara minst 24 meter djup. Visst vore det häftigt att snart nog få pumpa ur den och se vad som finns där nere? Ingen har ju varit där sedan tidigt 1770-tal. Vem vet vad som döljer sig på botten av gruvan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-05-24

ÅRET VAR 2015

Titta vad vi hittade i gömmorna? En affisch från 2015. Lite sådär ”mystiskt snygg” inte sant?!

2017-04-23

ÅRSMÖTE ARBETSAM OCH PRISUTDELNING TILL ”ARBETSMYRAN” BOSSE 

Under fredagen och lördagen den 21-22 april var större delen av Loosgrufvans Förening i Falun och deltog i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråds årsmöte. Förutom trevliga och givande möten med andra entusiaster och eldsjälar i museivärlden, studiebesök hos olika arbetslivsmuseer blandat med intressant föredrag delades även ett par priser ut. Och som ni fått läsa tidigare fick Loosgrufvans Förenings eldsjäl, kassör och ”alltiallo” Bo Nilsson ta emot priset som Årets Arbetsmyra 2017. I sitt tal passade Bosse på med att tacka alla som på något sätt varit inblandad i gruvans verksamhet och då inte minst alla fantastiska Losbor som år 1989 gick man ur huse och tillsammans tömde gruvan på tusentals liter vatten, stenar och skräp.
För övrigt håller Bosse just nu på med att byta ut belysningen nere i gruvan. Dels kommer de nya lamporna att ge ett betydligt ljusare och trevligare sken och dels är det både miljövänligare och mer ekonomiskt. Besök oss i sommar så får ni se hur fint det blir!

2017-03-27

BOSSE FÅR PRIS SOM ÅRETS ARBETSMYRA 2017

För några veckor sedan fick vi stolt veta att vår kassör Bo Nilsson blivit utsedd till ”Årets Arbetsmyra 2017” och sedan några timmar är det offentligt. Priset, som delas ut i samband med Museimässan i Falun genom Arbetets museum, består av förutom äran 5000 kronor och en fin middag. Självklart kommer större delen av styrelsen också att vara på plats och lyssna på det obligatoriska segertalet som Bosse redan nu har börjat fila på. Det sägs vara något utöver det vanliga. Ett jättegrattis säger vi från övriga styrelsen!

Du kan läsa mer om priset genom att klicka här och här.

 

2017-03-13

Vår senaste hyresgäst.

EN SÖT HYRESGÄST

Det är inte bara vi ”gruventusiaster”, Losbor och turister som är extremt glada över Losbornas fantastiska initiativ att 1989 tömma gruvan på vatten. Ända sedan dess har vi i nästan alla år varje vinter haft besök av fladdermöss. Ibland flera, ibland någon enstaka. I år har vi (hittills) bara hittat en som just nu övervintrar i den södra delen av gruvan. Vilken art det är vet vi inte och att artbestämma kan vara lite svårt då det finns hela nitton arter i Sverige att välja mellan. Däremot är den som alla andra fladdermöss fridlyst och får absolut ej störas förrän den själv vaknar och vill ut i vårluften. Och även om den sover mycket djupt så smyger vi numera alltid försiktigt förbi den ort han/hon hänger i.

 

 

 

 

2017-03-04

LOOS KOBOLTGRUVA I GENOMSKÄRNING

Så här ser Loos Koboltgruva ut i genomskärning. Åtminstone de delar som idag är arbetslivsmuseum. Det som saknas på den här bilder är minst (!) ett vattenfyllt schakt åt söder och två vattenfyllda gruvor åt norr vid namn ”Jonas-Gruvan” och Tryggens försök”.

Kommentarer är stängda